DiasScanner – Den Ultimative Guide Til Det perfekte Billedet

diasscanner

DiasScanner – Den Ultimative Guide Til Det perfekte Billedet

Er du villig til at bruge lidt penge på en diasscanner, som også er en negativ scanner, så kan du med lidt tid, spare en del penge på selv at scanne dine billeder ind.

Jeg har i Medieland tidligere haft indscanning af billeder som en service, men gør det ikke mere. Vi scannede tit billeder for private og virksomheder, og det kostede 3 kr. per stk…….  Så det kan hurtigt løbe op…..

Hvis du gør det selv og bruger lidt tid på det, kan du hurtigt få et bedre resultat og spare en del penge, da en god indscanning og lidt farverettelser kan give dig en kvalitet som svarede til diverse optimeringspakker og en slutpris på 6 kr. per billedet.


I denne artikel vil jeg gennemgå alt hvad du har brug for,
så du kan lave nogle super gode indscanninger med din diasscanner og få nogle gode billeder.

Inden du bruger en Diasscanner eller Negativ scanner

diasscanner-infoDet nytter ikke noget, du køber en super god diasscanner, hvis dine billeder er beskidte eller støvet. Så det første du gør, er at rengøre dem, da dette vil spare dig for meget tid, så du ikke skal sidde med et fotoprogram og redigere dem senere… Du rengører dem ved, at bruge en blød fiberklud sammen med en blød børste, der ikke ridser billederne. Husk endvidere, at rengøre lensen på din scanner med mellemrum.

Man tror det ikke, men støv betyder rigtig meget for klarheden af scanningen.

En anden ting du skal er at teste, teste og teste din diasscanner. Dette er jo dine dyrebare billeder, og du vil gerne have de bliver så gode som muligt. Så inden du begynder at scanne 500 billeder, så scanner du 1 billedet og så prøver du at ændre i indstillingerne. Så scanner du igen, og dette bliver du ved med indtil du har et flot resultat. Først herefter går du amok med din diasscanner / negativ scanner, og scanner alle dine 500 forskellige billeder 🙂

Hvilken diasscanner skal du købe?

Der findes billige og der findes dyre diasscannere, og det er ligesom alt andet, at man kan købe noget sindssygt dyrt, som også er sindssygt godt…… Men man kan også købe noget billigt lo..

Du skal have en diasscanner som passer til dit behov, og ikke en reflecta til 11.000 kr. Så er der nemlig ingen penge sparet, og selvom du får lidt pænere billeder, så vil du ikke bemærke forskellen, medmindre du skal have det skaleret op til plakatstørrelse eller er professionel fotograf.

Derimod skal du heller ikke købe det billigste…..

Du skal have en diasscanner, som har 5 Mpixel, og grundet til dette forklarer jeg længere nede på siden, hvor du får det tekniske uddybet. Yderligere skal den kunne tilsluttes din computer, så du gemmer billederne via softwaren som følger med til din diasscanner. I softwaren skal du også have mulighed for at kunne justere de forskellige farver, fordi nogle dias og negative filmruller, kan godt være lidt gullige i farven. Dette SKAL du kompensere for i softwaren, for at få et godt og flot billedet.

Den skal kun være 1-2 sekunder om at tage et billedet, ellers tager det en krig at digitalisere dine billeder. Nogle diasscannere er nemlig over 9 sekunder om at tage billedet.

Slutligt er det vigtigt med en god optik i diasscanneren, så billedet er fokuseret. Dette oplyser producenten dog ikke altid, og så er der ikke anden løsning end at teste sig frem 🙁

Jeg besluttede mig for, at jeg gerne ville sælge disse diasscannere, som også er negativ scannere i Medieland, så jeg købte 8 forskellige ind og testede dem…. og der var stor forskel…. Nogle af dem krævede SD-kort for overhovedet at fungere.

Den bedste har jeg sat til salg i Medieland, og den har alt du skal bruge…. En børste til at rense dine billeder med inden du scanner, software med farvejustering og så er det en god kvalitet, som fungerer uden bøvl.

 

Du kan købe den anbefalet diasscanner her:

PS. Ophørsudsalg i webshoppen, spar 50%! indtil lageret er tomt

diasscanner

Skal billedet gemmes som JPEG, TIFF eller ?

Det afhænger af, hvad du skal bruge billederne til….

JPEG eller JPG er den mest populære filformat, og det er der god grund til. Den er nemlig kompatibel med nærmest alt. Det er også derfor, at de fleste kameraer gemmer fotos som JPEG, og de er nemme at sende via email eller dele på de sociale medier. Yderligere er kvaliteten meget høj. Billeder som er i JPEG-format, er komprimeret for at holde størrelsen nede, og dette betyder, at det går lidt ud over din kvalitet. MEN dette er så lidt, at du ikke bemærker det, pånær hvis du er fotoekspert og vil have dine billeder fra diasscanneren i meget stor plakatformat. Jeg ville altid selv vælge JPEG.

TIFF er ikke så ofte brugt, men er kompatibelt med næsten alt foto redigerings software. Filen er også meget større, fordi TIFF er en ukomprimeret filformat, og 100% af hvad du scannede med din diasscanner eller negativ scanner, er synligt i filen. Dette er et format du bør vælge, hvis du skal printe store plakater eller redigere filen i et fotoprogram.

Du skal bruge denne opløsning til din fotos

Det er lidt mere kompliceret at finde en den korrekte opløsning til dine diasfotos, da de fysisk er meget mindre end almindelige fotos. Dias- eller negativfotos skal derfor scannes med en høj opløsning, hvis du gerne vil have dem i en god kvalitet, og dette er særlig vigtigt, hvis du har planer om at printe dem ud til almindelige billeder.

Du kan bruge dette lille regnestykke:

Et diasbilledet er som regel 3,8 cm, svarende til 1.5 tommer. Lad os sige du vil scanne med 1000 dpi….     1.5 tomme * 1000 dpi = 1500 pixels.
1500 pixels / 150 dpi(hvilket er en normal printopløsning)= 10 tommer bredt

Det betyder at dit billedet kan printes i god kvalitet i 10 tommer bredt – som er 25,4 cm.

 

Husk, at jo højere opløsning, mere fylder dit billedet 🙂

Generalt kan man sige, at man yderst sjældent for brug for mere end 1000 dpi opløsning i din diasscanner, og dermed vil almindelige gode dias under korrekte lysforhold kræve din diasscanner har 5mp(megapixel). Så kort sagt, køb en diasscanner med 5 mp, så er du på den sikre side.

Hvordan ser et dias og en negativ filmrulle ud?

Et dias er et billedet som man brugte førhen, til at fremvise billeder til et større antal mennesker. Det er blot et billedet, som er sat i en ramme, og så sætter man denne ramme i en fremviser, som så viser billedet via en lyskilde på væggen.

 

De ser sådan ud:

dias-billedet

 

En negativ filmrulle brugte man før digital-kameraerne kom til verden. Man puttede simpelthen rullen i sit kamera, og så tog man billederne. Herefter fik man rullen fremkaldt hos et fotohus.

 

 

Sådan ser filmen ud, når den er udrullet:

negativ-films

 

Der er rigtig mange som har disse negative fotos liggende, og de ser ret sjove ud når man holder dem oppe mod lyset. Dette er fordi, at farverne er omvendte. De lyseste farver fremgår mørkest og de mørkeste farver fremgår lysest. Alt dette ser self. normalt ud når billedet fremkaldes eller bliver brugt i en negativ scanner.

Den normale størrelse for disse fotos er 35 mm og begge ting kan scannes ind med den diasscanner jeg anbefaler ovenfor.

Du kan gøre din billleder fra Diasscanneren endnu bedre

Hvis du har læst mine andre artikler på Medieland.dk, så ved du, at jeg er KÆMPE FAN af gratis software 🙂   Så alt software jeg taler om, i denne artikel er gratis…… Fedt ik 🙂
Du har måske et eller flere billeder, som du gerne vil gøre super gode…. Fjerne røde øjne eller gør skarpere.

Bare rolig, det har jeg lavet nogle tips til, men vi starter lige med at hente GIMP, som er et gratis billedredigeringsprogram. Det mindre meget om det betalte Photoshop, og du kan hente GIMP her: https://www.gimp.org/downloads/

Ps. du skal tage den knap som er orange og hedder “Download Directly”

 

Sådan fjerner du røde øjne
-Du kan med kun 5 små skridt fjerne røde øjne fra dine billeder fra din Diasscanner.
-Åben billedet i Gimp, og så starter du med at zoome helt ind på øjnene. Det kan du gøre med + på tastaturet.
-Vælg  “Elliptisk markeringsværktøj”
gimp_diasscanner-billedet

 

 

 

 

 

-Vælg herefter “udtynd kanter” og giv dem en radius på 18.
-Tegn en cirkel omkring det røde i det ene øje. Bagefter holder du shift nede og tegner en lignende cirkel omkring det andet øje.
-og nu skal vi så trylle lidt. Du skal i menuen i toppen vælge: Filtre -> forbedre -> Fjern røde øjne.
-Et vindue vil åbne hvor du nemt kan justere det, og trykke OK, når du er færdig.

 

Sådan gør du et uklart foto skarpt
Vi starter endnu en gang med at åbne vores billedet i GIMP, så går du op i “filtre” i menubjælken -> Forbedre -> Uskarp Maskering
Et nyt vindue vil åbne med 3 muligheder – Radius – Mængde – Terskel.
forbedre-negativscanner og diasscanner billedet

 

 

 

 

 

 

 

 

-Radius er det totale område fra kanten, hvor din ændringer skal tilføjes
-Mængde er styrken af skrapheden. Det vil gøre sorte streger mere sort, og lyse streger lysere.
-Tærskel styrer kontrasten på de områder som skal forbedres. Jo mere tærskel jo mere kontrast.
Det er forskelligt fra billedet til billedet, hvad og hvor meget der skal tilføjes, men du skal sidde og lege lidt med det.

 

Sådan justerer du farverne på dit billedet
Nogle diasscannere har det med at give et blåt eller gulligt skær, men at rette dette er super nemt at gøre, men kræver tid at få indstillet korrekt.
Du åbner dit billedet i GIMP, så går du op i menuen og vælger farver -> farvebalance.
Herefter justerer du de 3 farver – Cyan – Magenta – Gul, indstil du får den ønskede farve.
-Du kan også prøve at lade programmet justere det automatisk, som faktisk fungerer overraskende godt:
-“Farver-> auto-> udlign”    og bagefter tager du     “farver -> auto -> farveforbedring”

 

Jeg håber du kunne bruge denne artikel, og fandt mine tips og erfaring nyttig. Jeg fandt selv en del nyttige ting, da jeg lavede research omkring software til at forbedre billederne.
Hav en skøn dag, nu vil jeg finde min madpakke frem og nyde det er fredag 😉

Glen
Ejer af Medieland

Ps. Husk nu, at jeg sælger den bedste Diasscanner, som jeg overhovedet kunne finde på markedet. Jeg importerer selv direkte fra producenten, og derfor får du også en drøn god pris. 

Summary
Diasscanner
Article Name
Diasscanner
Description
Den ultimative guidet til det perfekte billedet
Author
Publisher Name
Medieland
Publisher Logo

Share this post

Comments (10)

 • Ole

  Hej Glen
  Jamen så tror jeg endelig, at en lang jagt på den “rigtige” diasscanner er nået til vejs ende 🙂
  Jeg har nok mest kigget i den dyre ende, feks. “Plustek OpticFilm 8200i” til “Reflecta Combo Album Scan“, og kun haft en skuldertrækning til overs for de mange små besynderlige og tvivlsomme apparater i den helt billige gruppe.
  På den ene side vil man jo gerne lave et ordentligt stykke arbejde med sine dyrbare dias/negativer, men på den anden side er man jo færdig med projektet på et tidspunkt, og så fylder en nytteløs Rolles Royce for meget i garagen.
  Du skriver umiddelbart lige fra hjertet i din artikel, og virker meget ærlig, så jeg tænker, at jeg handler på din scanner.
  Fin artikel iøvrigt 😀

  21. august 2019 at 5:15
 • Isabella Victoria

  Hej,
  Skal dias tages ud af rammen før scanning?
  Mvh
  Isabella

  28. august 2019 at 10:02
 • Glen

  Nej det skal de ikke 😀

  28. august 2019 at 10:17
 • Annette

  TAK – super vejledning. Scanneren er indkøbt! Jeg har i længere tid researchet efter en negativscanner, der passer til mit behov, men sikke en jungle. Hos dig får man klar tale, præcise forklaringer og et godt forslag. Jeg har arbejdet med info og vejledninger indenfor it-området i 40 år og har sjældent set noget så enkelt og velskrevet!!

  28. august 2019 at 12:42
 • Annette

  Tak – fantastisk vejledning! Scanneren er bestilt. Jeg har længe ledt efter en negativscanner, der passer til mit behov, men det er en jungle derude. Her får man klar tale, gode forklaringer og præcise oplysninger. Jeg har arbejdet med formidling og vejledning indenfor IT-området i 40 år og har sjældent set noget så velskrevet.

  28. august 2019 at 12:46
 • Mogens Højmark

  Vi har på Lokalhistorisk Arkiv for Gylling og Omegn mellem 500 og 1000 dias, som vi bør have scannet.
  Hvad vil du anbefale os at gøre?

  28. august 2019 at 20:17
 • Glen

  Du kan gøre 2 ting. 1 få et firma til at gøre det for dig, men det bliver hurtigt dyrt med en ca. Pr. På 4.5 kr. Inkl. Alt pr stk.

  Ellers kan du gøre det selv. Du kommer ikke til at kunne se forskel, så længere du køber en god diasscanner…. og her vil jeg selv. Gerne reklamere for den vi sælger, da vi har prøvet adskillige, og den vi sælger gav de flotteste resultater.
  Du finder den her:
  https://medieland.dk/produkt/diasscanner/

  Det går rimeligt hurtigt, da den kun er ca. 1 sek om et billedet, så hvis du bare tager lidt om dagen, så er det relativt hurtigt overstået.

  29. august 2019 at 18:40
 • Sven Schlander

  Hej.
  De 1000 dpi opløsning du nævner i din artikel, er det OK hvis man vil vise sine dias på TV.
  mvh Sven

  19. september 2019 at 11:53
 • Glen

  Hej Sven
  Ja bestemt, og du har også 10mp dias eller negativ billeder.

  27. november 2019 at 22:34
 • Kurt

  Hej
  Tak for fin artikel.
  Du skriver du har testet 8 forskellige dias-scannere.
  Hvilke scannere er der tale om, og kan vi se resultatet af dem?
  Efter hvad jeg har hørt og læst lyder det lidt utroligt, at så billig en scanner skulle være den bedste…

  29. januar 2020 at 21:39

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Levering 1-2 hverdage som altid - Support holder ferie indtil 3. august og derfor er der lidt længere svartider. God Sommer :-)